Termékeink »

Smart Strategic Planner NGA és transzport hálózatok tervezéséhez

Támogatja az üzleti elemzést, a technológiai – gazdaságossági döntéseket és a magas szintű tervezést.

A NETvisor Smart Strategic Planner terméke (SSP) GIS-alapú stratégiai hálózattervezési eszköz távközlési szolgáltatók számára, amely támogatja az üzleti elemzést és az infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatos technológiai-gazdasági döntéseiket. Az SSP részletes BOM (anyagjegyzék) információkat és egy HLD (High-Level Design) műszaki tervet biztosít, amely az LLD (alacsony szintű tervezés) bemenetként szolgál.

Az SSP-nek két fő modulja van. Az SSP for NGA-t az új generációs elérési hálózatok tervezésére használják, és az SSP for Transport a transzport (aggregációs és gerinc) hálózatok tervezésének eszköze.

SSP for NGA

SSP for Transport

SSP for NGA

Smart Strategic Planner NGA  hálózatok tervezéséhez

A NETvisor SSP for NGA terméke megszünteti a az FTTx hálózatok tervezése és megvalósítása között tátongó rést. Mostanáig nem létezett olyan költség-tudatos megoldás, amely támogatta volna az FTTx hálózatok telepítését megelőző stratégiai döntéseket.

Az SSP for NGA által nyújtott automatizált FTTx stratégiai hálózat tervezés igénybe vehető akár önálló funkcionalitásként, akár a már meglévő térinformatikai nyilvántartó keretrendszer kiegészítéseként. Az SSP for NGA nagyméretű hálózat esetén is képes meghatározni az optimális FTTx architektúrát, és ezzel lehetővé teszi, hogy Ön kiválaszthassa a legköltséghatékonyabb megoldást számos topológiai és technológiai változat közül.

Az SSP for NGA nagymértékben testre szabható a számos hálózati topológiai szabvány és előírás betarthatósága, valamint kifinomult ár modellek alkalmazhatósága érdekében. A beépített optimalizáló motor jelenleg magas teljesítménnyel és pontossággal a Point-to-Point, GPON, AETH és VDSL hozzáférési hálózati technológiákat támogatja. A kínált alkalmazói programozói interfész (API) további rendszerek: pl. külső optimalizáló motorok támogatását teszi lehetővé.

A keretrendszer a rendelkezésre álló térinformatikai adatokból gyűjti a szükséges információkat az optimalizáló motor számára és megjeleníti a javasolt hálózati tervet. Minden egyes terv változattal együtt a részletes kivitelezési és telepítési költségek is azonnal rendelkezésre állnak, azaz például az árokásás mértéke, az eszközök és kábelek elhelyezése. Ezek az adatok technológiai és gazdaságossági döntések meghozatalában nyújtanak segítséget.

A kapott eredményeket automatikusan a megfeleltetett GIS adatbázis objektumokká lehet konvertálni. Ezzel hatalmas mennyiségű részletes mérnöki tervezői munkát lehet megspórolni, és egyúttal létrejön a hálózati nyilvántartás is. A stratégiai terv minden részletet tartalmaz egészen a kábelezés szintjéig, beleértve a kábel kötések konfigurációját is.

Az SSP for NGA FTTx stratégiai hálózat tervező rendelkezik egy beépített jelentéskészítő modullal, amely a részletes vizuális megjelenítés mellett táblázatos formában is összegzi az optimalizálás eredményét. A jelentések az aktuális optimalizálási eredmények kiértékelésére és más megoldásokkal történő összehasonlításra használhatók. Mivel ezeknek a riportoknak a formátuma közös, a különböző gyártók berendezés készletei közötti technológiai és ár összehasonlítást, valamint a döntést támogatja.

SSP for Transport

Smart Strategic Planner transzport hálózatok tervezéséhez

Az SSP for Transport egy többrétegű, könnyen az adott feladathoz illeszthető, általános hálózat leíró modellre épülő, különböző hálózat optimalizáló és értékelő algoritmusokkal támogatott hálózattervező rendszer.

Az SSP for Transport alkalmazása (a NETPlanners Portal-ba integrálva)

Az SSP for Transport a különféle hálózati infrastruktúrák pontos modellezéséhez és algoritmusokon nyugvó tervezéséhez egy generikus hálózati rétegmodellt és csomópont architektúra modellt biztosít. A különböző hálózati rétegeket (nyomvonal, kábel, szál, lambda, IP link) és csomóponti objektumokat (akna, kábelkötés, szálkötés, épület, keret, berendezés, csatlakozó) az egységesített hálózat leírás alapján egy GIS modellben rögzíti, ami lehetővé teszi az algoritmusokkal támogatott hatékony hálózat tervezést, több tervezési változat kidolgozását és azok gyors műszaki, gazdasági értékelését.

A tervezési algoritmusok hálózati rétegenként lehetővé teszik az egy vagy kétutas igényelvezetést, kapacitásos vagy kapacitás korlátok nélküli hálózati linkeken. Az SSP for Transport a több réteg együttes kezelésével, különböző hálózati előfeltételek megadása mellett, képes hibatűrő elvezetéseket biztosítani. Ilyen módon tetszőleges hálózati komponens (SRLG) hibája mellett az átviteltechnikai szinten képes biztosítani az előírt rendelkezésre állást, illetve rávilágítani a topológiai struktúrából adódó problémás területekre. Ennek az algoritmus csomagnak különös jelentősége van kritikus fontosságú, nagy rendelkezésre állási követelményeknek megfelelő hálózatok (pl. GSMR) tervezése esetén, ahol minden esetben biztosítani kell az egy elem hibás állapot hatásának a kivédését.

Az SSP for Transport tervezési módszertana támogatja az alulról történő (bottom-up) tervezést, amelynek során a megadott tervezési koncepciók figyelembevételével meghatározza a kábelek/optikai szálak/IP linkek/sávszélesség igények elvezetését. A felülről történő (top-down) tervezés esetén a csomópontok közötti átviteltechnika követelmények biztosításához csak nagyon kevés előzetes megkötés (lehetséges nyomvonalak és berendezés helyek) figyelembevételével meghatározza az IP/DWDM linkeket és jellemzőit valamint az azokhoz tartozó optimális szál és kábel elvezetést.

A hálózat tervezési eredmények értékelését CAPEX, DTR, sebezhetőség, hálózati eszközkapacitások (DWDM, IP), kábel típusok és hosszak, kihasználtsági mértékek meghatározása segíti.

Az SSP jellemzői

Előnyei

 • Az SSP felgyorsítja az elérési (NGA) és transzport hálózat tervezését és kiépítését
 • Gyorsan és költséghatékonyan meghatározhatók egy megadott régió hálózatának pontos telepítési költségei
 • Az SSP támogatja a mérnököket az optimális hálózat tervezési stratégia megtalálásában
 • A részletes térinformatikai alapú tervek és költségszámítások (BOM: anyaglista, és CAPEX jelentés) azonnal használhatók mind a berendezések és építési beszerzés, valamint a telepítési projekt átfogó menedzselése számára
 • Rugalmas felépítésének köszönhetően az SSP jövőbeli technológiákat, regionális előírásokat és gyártó specifikus követelményeket is tud támogatni

Az optimalizációs eljárás bemeneti adatai

 • Digitális térkép
 • Meglévő infrastruktúra
 • Előfizetői igény
 • Technológiai és költség adatok

Az NGA hálózatok optimalizációs eljárásának eredményei

 • A beruházási költségek részletes kalkulációja
 • Az elérési szolgáltatási pontokat automatikusan olyan cellákba csoportosítja, amelyeket egy elosztó egység szolgál ki
 • A kiszolgálói pontok, pl. aknák és elosztó egységek elhelyezése.
 • Az új kiszolgálói pontot a meglévő hálózattal összekötő törzs-hálózati és elosztó-hálózati útvonalak terve
 • Az összes kábel és útvonal tervek

A transzport hálózatok optimalizációs eljárásának eredményei

 • Kábelhálózat méretezése és felépítése (metrics and structure of the cable network)
 • Eszközök és portjaik kiosztása, szálelvezetések
 • DWDM elvezetések meghatározása
 • Átviteli viszonylatok többutas elvezetése
 • Egyes szakaszok kapacitásszükségletét biztosító méretezés
 • DTR (a nem megfelelő működési idő rátájának) számítása
 • Szakaszonként számított sebezhetőség és kihasználtság
 • A tervezés és megvalósítás térben és időben történő követhetősége
 • A különböző szakterületek (logikai (forgalmi) hálózat tervezés, kábelhálózat tervezés, mobil cellatervezés, átviteli hálózat tervezés) egységesített adatcserén alapuló együttműködése
 • Térinformatikai nyilvántartásba történő migrációhoz alkalmas homogén adatstruktúra