Referenciáink »

MÁV – Távközlési üzemeltetés támogató rendszer

OSS, amely üzleti típusú szolgáltatások nyújtását teszi lehetővé

MAV-logoA MÁV Zrt. a magyarországi közforgalmú vasúti pályahálózat nagy részének üzemeltetőjeként mintegy 7000 kilométernyi vaspálya és az ahhoz kapcsolódó infrastruktúra működtetéséről gondoskodik.

Kihívás

A távközlés a MÁV-ban a vasúti közlekedés számos területén, szinte minden fázisban jelen van, az utas tájékoztatástól a jegyeladáson, az állomásokon keresztül a mozdonyrádiókig, azaz alapvető eleme a vonatok közlekedtetésének. Az távközlési üzemeltető támogató rendszer (TTR) életbe léptetését a távközlés felgyorsult modernizációja tette szükségessé.

A MÁV Zrt. távközlési üzemeltetés támogató rendszerének megújítására közbeszerzési eljárást tett közzé (a közbeszerzési eljárás száma: 2008/S 253-339521). A 2010. április 2-án tartott eredményhirdetésen a NETvisor Zrt. került kihirdetésre nyertesként. A szerződéskötésre a felek között 2010. április 30-án került sor.

A MÁV Zrt. célja egy komplex távközlési üzemeltetés támogató rendszer létrehozása volt, amely üzleti típusú szolgáltatások nyújtását teszi lehetővé, versenyképes szolgáltatási paraméterek biztosításával a MÁV belső (a MÁV Start, a MÁV Trakció, stb.) és külső partnerei számára. Célul tűzték ki továbbá a szolgáltatások monitorozásának és a szolgáltatás minőség bizonyíthatóság megteremtését, a központosított műszaki adatbázis létrehozását, valamint az üzemeltetés folyamat vezérelt működtetésének megvalósítását, a szerepkörök és ehhez társított felelősségek nevesítését.

Néhány gondolat a projektről

A megvalósított OSS rendszerre úgy lehet tekinteni, mint az üzleti transzformáció eszközére.

Eredmény

A MÁV 7275 km-es vasúti hálózatán nagyon sok és sokféle berendezést üzemeltet, ezek egységes felügyelet alá kerültek, a TTR 1500 különböző feladatot vezérel. Az üzembe helyezett távközlési üzemeltetés támogató rendszer korrekt elszámolást biztosít az utaztató, fuvaroztató vállalatok felé.

Lépjen kapcsolatba velünk

Üzenet küldése

Idézetek

Az új rendszer összefogja a vasúti közlekedés fontos területeit, és biztosítja az egységes távközlési felügyeleti rendszer megvalósulását, gyors hibaelhárítást tesz lehetővé.

dr. Mosóczi László, a MÁV Zrt. infrastruktúra általános vezérigazgató-helyettese