Megoldások »

Multi-play szolgáltatások minőség biztosítása

Big Data alapú minőség- és felhasználói élmény monitorozás és analízis a teljes szolgáltatásláncra.

A távközlésben ma már kétségkívül csak azok a szolgáltatók versenyképesek, akik több szolgáltatást képesek kínálni ügyfeleiknek. A lakossági szolgáltatások esetén ez az u.n. “Multi-Play”, ami jellemzően párhuzamos hang- szélessávú adat- és TV szolgáltatást jelent egyetlen elérési csatornán, ami lehet rézvezetékes (xDSL), kábel, optika (pl. GPON) vagy valamilyen vezeték nélküli átvitel.

A technológiák komplexitása és gyors fejlődése alapján nem csoda, hogy a szolgáltatóknak komoly kihívást jelent az ilyen többszolgáltatásos hálózatok üzemeltetése. Ez különösen szembeötlő, ha a korábbi, kiforrott technológiák üzemeltetésével vetjük össze, ahol ráadásul a szolgáltatók jellemzően piaci versenytársak szorítása nélkül dolgozhattak.Multi-play szolgáltatások átfogó minőség biztosítása

Egy másik fontos szempont, hogy a tapasztalatok szerint az előfizetők más és más minőségi elvárásokkal tekintenek az egyes komponens szolgáltatásokra: míg a hangszolgáltatásnál többnyire tolerálják a megszakadt hívásokat vagy a hálózat 1-2 perces elérhetetlenségét, az adatszolgáltatásnál már egy lényegében folyamatos szolgáltatást várnak el. Még ennél is kritikusabb a TV szolgáltatás, ahol már másodperc alatti kiesések vagy képhibák is ügyfél panaszokat okoznak. Sajnos éppen a TV a leginkább összetett szolgáltatás mind a kiépítés, mind pedig az üzemeltetés szempontjából, a különféle műszaki opciókkal mint pl. élő és felvett, IPTV és OTT, vagy különféle felbontású programok.

A NETvisor multi-play szolgáltatásfelügyeleti rendszere olyan hardver és szoftver termékek komplett palettáját kínálja, amelyek egyaránt biztosítanak azonnali monitorozási és diagnosztikai funkcionalitást, és hosszabb távú analízis és riportozási szolgáltatásokat.

Az iTVsense termékcsalád átfogóan méri, rögzíti és vizsgálja a szolgáltatások állapotát, és az ezekből származó minőségi mutatókat több nézőpontból, többféle felbontásban, csoportosításban és különféle on-line illetve dokumentum formátumokban jeleníti meg.