Megoldások »

IoT, Ipar 4.0 megoldások

Szenzorhálózati, analitikai eszközeink hatékonyság- és minőségjavulást eredményeznek a gyártás-termelés minden területén.

Az IoT és az Ipar 4.0 fejlesztésével kapcsolatos innovációs tevékenységünk

Jelenleg a negyedik ipari forradalomnak nevezett folyamat zajlik, melynek során a fizikai gépek, tárgyak információs hálózatba kapcsolódva egyetlen központi intelligens információs rendszerbe integrálódnak. Az Ipar 4.0 egy olyan koncepció, amely ennek a forradalomnak a kihívásaira ad válaszokat, ezért az Ipar 4.0 célkitűzése, hogy rugalmasabbá, hatékonyabbá és ügyfél-központúvá tegye a fejlesztési és a gyártási folyamatokat. A cél elérésének legfőbb eszköze a digitalizáció, a digitális rendszerek képességeinek felhasználása. Többségében mindez magas szinten integrált rendszereket vizionál és eredményez. Ezen rendszerek vezérlik a folyamatokat, teszik őket pontossá és biztosítják a magas hatékonyságot.

Az Ipar 4.0 és az IoT (dolgok Internete) robbanásszerű fejlődés előtt áll, szinte minden területet és iparágat átölel, és ennek a folyamatnak mi is aktív részesei vagyunk. Az IoT rendszerek által összekötött szenzorok és egyéb eszközök számosságának nagyságrendje komoly kihívások elé állítja e rendszerek üzemeltetőit.

A fenti kihívások inspiráltak minket az alábbi együttműködési, fejlesztési tevékenységekre:

1.    Létrehoztuk az IoT4U kezdeményezést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékkel  együttműködve.

2.    A NETvisor Zrt., a CS-Process Mérnöki Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által alkotott konzorcium vezetőjeként kifejlesztettünk egy menedzselt IoT keretrendszert, amelynek segítségével a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják tevékenységüket átalakítani vagy bővíteni az Ipar 4.0 elveknek megfelelően.

3.    IoT platformunkra és üzemeltetés támogató termékeinkre alapozva kifejlesztettünk egy gyári infrastruktúra monitorozását és felügyeletét megvalósító Ipar 4.0 megoldást.