Események

Ipar 4.0 szakmai délután 2019

2019. szeptember 26-án 14:00-16:30 között a BME I épületében Ipar 4.0 témában szakmai délutánt tartottunk.

A szakmai délután témája: Ipar 4.0, IoT, Okos város

Ma a negyedik ipari forradalom zajlik. Számos országban, így Magyarországon is a csúcstechnológiai stratégia cselekvési terv részének tekintik az Ipar 4.0 projekteket.

A modern, Ipar 4.0-ra alkalmas termelő és szolgáltatói infrastruktúrák rendkívül összetettek. Minden vállalat számára rendkívül fontos a termelés és szolgáltatás minőségének és folytonosságának biztosítása.

Két éven keresztül zajló projektben kutattuk az Ipar 4.0 technológiákat és  kifejlesztettünk egy menedzselt IoT keretrendszert, amely  jelentős hatékonyság- és minőségjavulást eredményez a gyártás-termelés minden területén.

Szakmai délutánunkon egyaránt megismerhette az Ipar 4.0-val, okos városok fejlesztésével kapcsolatos kormányzati törekvéseket és a projekt eredményeit, hasznosítási lehetőségeit, így a menedzselt IOT keretrendszert és annak prototípusával kifejlesztett pilotrendszert.

Időpont: 2019. szeptember 26., 14:00-16:30

Helyszín: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem I épület
(1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2.)

A program

Prof. Dr. Levendovszky János, BME, Tudományos és innovációs rektorhelyettes

14:00 Műegyetem az Ipar 4.0 és a digitalizáció élén>>

Prof. Dr. Levendovszky János, BME, Tudományos és innovációs rektorhelyettes

A BME alapvető fontosságúnak tartja a hazai  ipar digitalizációjában való közreműködést, illetve az informatikai ipar csúcstechnológiáinak alkalmazását az  Ipar 4.0 és az okos város koncepciók  keretei között. A Műegyetem magas szintű kompetenciákkal és nemzetközi eredményekkel rendelkezik a kapcsolódó technológiák (WSN, IoT, Big Data, AI, okosváros) területein, amelyekkel hatékonyan tudja segíteni ezt a folyamatot és ezzel tevékenyen járulhat hozzá a termelői és szolgáltatói infrastruktúrák fejlesztéséhez. Az előadás rövid összefoglalást ad az idevágó  egyetemi KFI tevékenységek helyzetéről.

Sebők Katalin, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, kutatás-fejlesztési elnökhelyettes

14:20   Aki kimarad, lemarad? – Ipar 4.0 és smart city fejlesztések>>

Sebők Katalin, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, kutatás-fejlesztési elnökhelyettes

A digitális darwinizmus korában a versenyben maradáshoz jelentős fejlesztésekre és átgondolt innovációs stratégiára van szüksége a cégeknek. Az okos megoldások felgyorsítják, hatékonyabbá teszik az üzletvitelt. De vajon mennyire innovatívak a hazai vállalatok? Hogyan képesek megfelelni a digitális gazdaságban jelentkező elvárásoknak? Milyen innováció ösztönző támogatások érhetőek el a cégek számára?

Prof. Dr.  Charaf Hassan, BME-VIK, dékán

14:40   A felsőoktatás és ipar együttműködése>> 

Prof. Dr. Charaf Hassan, BME VIK dékán, tanszékvezető

Az együttműködés milyen hatással van a felsőoktatásra és az ipari partnerekre egyaránt.

A digitalizáció korszaka a kooperációról szól.

Dr. Farkas Károly, NETvisor Zrt., Kutatás-fejlesztési igazgató15:00 Adatgyűjtéstől az alkalmazásig: Menedzselt IoT keretrendszer>>

Dr. Farkas Károly, NETvisor Zrt., Kutatás-fejlesztési igazgató

Az előadás keretében a NETvisor Zrt. bemutatása és a lezárásához közeledő VKE projektünk áttekintése után röviden ismertetésre került a projektben kifejlesztett, vállalati környezetre szánt menedzselt IoT keretrendszerünk. A keretrendszer egyik lehetséges alkalmazási területe a gyári infrastruktúrák felügyelete. Ennek szemléltetésére kidolgoztunk egy terepasztali demonstrációt is, melyet szintén bemutattunk. A terepasztalt a szakmai nap előadásai után meg lehet tekinteni és ki lehet próbálni a BME i4.0 Technológiai Központban.

Varga Tamás, CS-Process Mérnöki Kft., cégvezető

15:20 IoT és Ipar 4.0 a gyakorlatban: Csokigyár pilot>>

Varga Tamás, CS-PROCESS Mérnöki Kft., cégvezető

Az előadás keretében a CS-Process Mérnöki Kft. rövid bemutatása után a kifejlesztett menedzselt IoT keretrendszer ipari környezetben való tesztelésére szolgáló, jelenleg is futó ipari pilotot ismertetjük. A pilot részeként a Göteborg’s Food Budapest Zrt. csokigyár dunaharaszti termelő üzemében a csokoládé előállításának termelési folyamatát monitorozó alkalmazást implementáltuk és telepítettük. Ez az alkalmazás a kifejlesztett IoT keretrendszerre épülve valós időben gyűjti össze, tárolja, dolgozza fel és jeleníti meg a csokigyártás fázisait nyomkövető, és az esetleges meghibásodásokat jelző adatokat.

15:40   Állófogadás és a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ megtekintése

Köszönjük érdeklődését.

  • Prof. Dr. Charaf Hassan, BME VIK dékán, tanszékvezető
  • Dr. Máthé János, NETvisor Zrt. vezérigazgató
  • Varga Tamás, CS-Process Mérnöki Kft. cégvezető

Az eseményról szóló hír számos médiában megjelent. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján  elolvashatja az eseményről szóló sajtóközleményt.  A Budapesti Műszaki Egyetem összefoglalója  részletesen beszámol a rendezvényről.

Lépjen kapcsolatba velünk

Üzenet küldése