Hírek

A NETvisor EU támogatást nyert: ANMS HNM: TR-069 menedzselő

2010.03.16.

UMFT+EUlogo_100

A NETvisor a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Közép-Magyarországi Operatív Program keretén belül a Vállalati innováció támogatása tárgyú témakörben pályázatot nyert

ANMS HNM:
TR-069 protokollt támogató otthoni végberendezések (home device) menedzselését megvalósító alkalmazás kifejlesztése és piaci bevezetése

projekt javaslatával. A projekt az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

ANMS HNM

Napjainkban a távközlési szolgáltatók a hagyományos IP alapú internet szolgáltatás mellett ugyanazon az infrastruktúrán új multimédia szolgáltatásokat vezetnek be. Leggyakoribb szolgáltatások az IP alapú televíziózás (IPTV), valamint az IP alapú telefon szolgáltatás (VOIP). Ezen szolgáltatások megfelelő működéséhez elengedhetetlen a felhasználó otthoni eszközeinek, főként a forgalom elosztását szolgáló Home Gateway-nek a megfelelő konfigurációja, valamint annak hatékony felügyelete, hogy a konfigurációban nem történik olyan változás – felhasználói beavatkozás vagy hiba miatt – ,amely a szolgáltatások minőségét rontja, rosszabb esetben ellehetetleníti. Ezt a funkciót valósítja meg a NETvisor jelenleg prototípus fázisban működő HNM rendszere.

A projekt tárgya a prototípus rendszer termékké fejlesztése a NETvisor saját elemmenedzselő keretrendszerének (ANMS) fejlesztésekor szerzett tudás és tapasztalat felhasználásával. Az elkészülő ANMS HNM termék funkciója a közepes, illetve nagy méretű szolgáltató Home Gateway hálózatok hatékony monitorozása, és konfiguráció menedzsmentje.

A Home Gateway hálózatok menedzselése során más elveket kell követni, mint a hagyományos eszközök menedzselésekor. A TR-069 szabvány szerint az elemmenedzselő – menedzselt berendezés kapcsolatot ebben az esetben nem a szolgáltatói menedzselő rendszer indítja, hanem a menedzselt eszköz jelentkezik be, hogy a konfigurációs változásokat érvényre juttassa. Általános probléma ezen rendszerek esetében, hogy a berendezések az elemmenedzselő rendszer túlterhelését okozhatják, ha nagy számban azonos időpontban próbálják a konfigurációs beállításaikat lekérdezni. Az ANMS HNM rendszer tervezett architektúrája és az alkalmazandó algoritmusok garantálják, hogy rendszerünk használata esetén a szolgáltató ezek a problémákat hatékonyan kezelhesse, illetve kiküszöbölhesse.

A projekt megvalósításának tervezett időszaka: 2010.02.01.- 2011.01.04.

Az NFÜ képviseletében a MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. járt el.

Lépjen kapcsolatba velünk

Üzenet küldése