Hírek

2017-1.3.1-VKE Pályázat: menedzselt IoT keretrendszer kialakítása

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által meghirdetett Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések felhívásra a  NETvisor Zrt., a CS-Process Mérnöki Kft. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem konzorciuma által benyújtott, “Vállalati környezet menedzselt IoT keretrendszerének létrehozása” tárgyú, 2017-1.3.1-VKE-2017-00042 azonosító számú pályázata az Innovációs Testület javaslata alapján 2017.08.23-án hozott döntés értelmében 635 158 759 Ft összegű támogatást nyert.

A projekt célja egy menedzselt IoT keretrendszer kialakítása volt, amelynek segítségével a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják tevékenységüket átalakítani vagy bővíteni a negyedik generációs digitális elveknek megfelelően. A kifejlesztett keretrendszer lehetővé teszi az ipari léptékű elosztott szenzor- és vezérlő-hálózatok kialakítását azzal, hogy biztosítja a hálózatok hosszú távú működéséhez és hatékony használatához szükséges egységes és egymással szorosan integrált szoftver komponenseket (adattovábbító gateway-ek, felügyeleti, generikus adattároló és kiértékelő valamint vizualizációs funkciók és ipari adatok megosztásának kidolgozott módszere). A keretrendszer támogatja a szenzoros és vezérlő kommunikációs technikák diverzitását, azaz alkalmas publikus és privát, vezetékes és rádiós, nagy és csekély adatforgalmú, valamint az ezeket vegyesen használó szenzorhálózatok megvalósítására is, beleértve az innovatív topológiák (mesh és ad-hoc hálózati), valamint a legújabb rádiós (LoRA és 5G mobil) technológiákhoz történő illeszkedést. A rendszer megkülönböztető jellemzője a fokozott üzem és adatbiztonság garantálása a rendszerhierarchia minden szintjén, újdonsága pedig a hatékony üzemeltethetőség, a privát és szolgáltatói környezetben való, több szakterületet lefedő alkalmazhatóság együttese. A több valós ügyfélnél kialakított mintarendszer validálja a felügyelt IoT keretrendszer képességeit, s a különböző jellegű alkalmazásokból származó gyakorlati tapasztalatok, majd azok visszacsatolása együttesen biztosítja a piacra lépés és a további implementációk sikerét. A NETvisor a rendszer magas színvonalú és kiemelten biztonságcentrikus üzemeltetését támogató komponenseinek fejlesztését és integrálását végezte. A BME AUT feladata az IoT keretrendszer háttérrendszerének, az adatok tárolásának, elemzésének, vizualizációjának fejlesztése és integrálása volt. A CS-Process szerepe a rendszer validálása, Ipar4.0 alkalmazások és szolgáltatások fejlesztése volt.

A  projektet 2017.11.01-én indítottuk el, a projekt futamideje 24 hónap volt és sikeresen lezárult.

A keretrendszer egyik lehetséges alkalmazási területe a gyári infrastruktúrák felügyelete, melyet a menedzselt IoT keretrendszer prototípusával valósítottuk meg. Erről is beszámoltunk a projekt lezárásaként 2019. szeptember 26-án a BME I épületében Ipar 4.0 témában tartott szakmai délutánon, melyen a hallgatóság nemcsak a projekt eredményeit, hasznosítási lehetőségeit ismerhette meg, hanem az Ipar 4.0-val, okos városok fejlesztésével kapcsolatos kormányzati törekvéseket is.

Lépjen kapcsolatba velünk

Üzenet küldése