Megoldások »

Meghívó Ipar 4.0 szakmai délutánra

2019. szeptember 26-án 14:00-16:30 között a BME I épületében Ipar 4.0 témában szakmai délutánt tartunk, melyre szeretettel meghívjuk.

A szakmai délután témája: Ipar 4.0, IoT, Okos város

Ma a negyedik ipari forradalom zajlik. Számos országban, így Magyarországon is a csúcstechnológiai stratégia cselekvési terv részének tekintik az Ipar 4.0 projekteket.

A modern, Ipar 4.0-ra alkalmas termelő és szolgáltatói infrastruktúrák rendkívül összetettek. Minden vállalat számára rendkívül fontos a termelés és szolgáltatás minőségének és folytonosságának biztosítása.

Két éven keresztül zajló projektben kutattuk az Ipar 4.0 technológiákat és  kifejlesztettünk egy menedzselt IoT keretrendszert, amely  jelentős hatékonyság- és minőségjavulást eredményez a gyártás-termelés minden területén.

Jöjjön el szakmai délutánunkra, ahol egyaránt megismerkedhet az Ipar 4.0-val, okos városok fejlesztésével kapcsolatos kormányzati törekvésekkel és a projekt eredményeivel, hasznosítási lehetőségeivel, így a menedzselt IOT keretrendszerrel és annak prototípusával kifejlesztett pilotrendszerrel.

Időpont: 2019. szeptember 26., 14:00-16:30

Helyszín: BME, I épület

A program

Prof. Dr. Levendovszky János, BME, Tudományos és innovációs rektorhelyettes

14:00   Műegyetem az Ipar 4.0 és a digitalizáció élén

Prof. Dr. Levendovszky János, BME, Tudományos és innovációs rektorhelyettes

A BME alapvető fontosságúnak tartja a hazai  ipar digitalizációjában való közreműködést, illetve az informatikai ipar csúcstechnológiáinak alkalmazását az  Ipar 4.0 és az okos város koncepciók  keretei között. A Műegyetem magas szintű kompetenciákkal és nemzetközi eredményekkel rendelkezik a kapcsolódó technológiák (WSN, IoT, Big Data, AI, okosváros) területein, amelyekkel hatékonyan tudja segíteni ezt a folyamatot és ezzel tevékenyen járulhat hozzá a termelői és szolgáltatói infrastruktúrák fejlesztéséhez. Az előadás rövid összefoglalást ad az idevágó  egyetemi KFI tevékenységek helyzetéről.

Sebők Katalin, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, kutatás-fejlesztési elnökhelyettes

14:20   Aki kimarad, lemarad? – Ipar 4.0 és smart city fejlesztések

Sebők Katalin, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, kutatás-fejlesztési elnökhelyettes

A digitális darwinizmus korában a versenyben maradáshoz jelentős fejlesztésekre és átgondolt innovációs stratégiára van szüksége a cégeknek. Az okos megoldások felgyorsítják, hatékonyabbá teszik az üzletvitelt. De vajon mennyire innovatívak a hazai vállalatok? Hogyan képesek megfelelni a digitális gazdaságban jelentkező elvárásoknak? Milyen innováció ösztönző támogatások érhetőek el a cégek számára?

Prof. Dr.  Charaf Hassan, BME-VIK, dékán

14:40   A felsőoktatás és ipar együttműködése 

Prof. Dr. Charaf Hassan, BME VIK dékán, tanszékvezető

Az együttműködés milyen hatással van a felsőoktatásra és az ipari partnerekre egyaránt.

A digitalizáció korszaka a kooperációról szól.

Dr. Farkas Károly, NETvisor Zrt., Kutatás-fejlesztési igazgató15:00   Adatgyűjtéstől az alkalmazásig: Menedzselt IoT keretrendszer

Dr. Farkas Károly, NETvisor Zrt., Kutatás-fejlesztési igazgató

Az előadás keretében a NETvisor Zrt. bemutatása és a lezárásához közeledő VKE projektünk áttekintése után röviden ismertetésre kerül a projektben kifejlesztett, vállalati környezetre szánt menedzselt IoT keretrendszerünk. A keretrendszer egyik lehetséges alkalmazási területe a gyári infrastruktúrák felügyelete. Ennek szemléltetésére kidolgoztunk egy terepasztali demonstrációt is, melyet szintén bemutatunk. A terepasztalt a szakmai nap előadásai után meg lehet tekinteni és ki lehet próbálni a BME i4.0 Technológiai Központban.

Varga Tamás, CS-Process Mérnöki Kft., cégvezető

15:20   IoT és Ipar 4.0 a gyakorlatban: Csokigyár pilot

Varga Tamás, CS-PROCESS Mérnöki Kft., cégvezető

Az előadás keretében a CS-Process Mérnöki Kft. rövid bemutatása után a kifejlesztett menedzselt IoT keretrendszer ipari környezetben való tesztelésére szolgáló, jelenleg is futó ipari pilotot ismertetjük. A pilot részeként a Göteborg’s Food Budapest Zrt. csokigyár dunaharaszti termelő üzemében a csokoládé előállításának termelési folyamatát monitorozó alkalmazást implementáltuk és telepítettük. Ez az alkalmazás a kifejlesztett IoT keretrendszerre épülve valós időben gyűjti össze, tárolja, dolgozza fel és jeleníti meg a csokigyártás fázisait nyomkövető, és az esetleges meghibásodásokat jelző adatokat.

15:40   Állófogadás és a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ megtekintése

 

A rendezvény díjtalan, de regisztrációhoz kötött, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

  • Prof. Dr. Charaf Hassan, BME VIK dékán, tanszékvezető
  • Dr. Máthé János, NETvisor Zrt. vezérigazgató
  • Varga Tamás, CS-Process Mérnöki Kft. cégvezető

Regisztráció

Kérjük, részvételi szándékát az alábbi regisztrációs adatlap kitöltésével jelezze. Előre is köszönjük.

A *-gal jelölt adatok megadása kötelező.
Név *

Cég/intézmény neve *

E-mail cím *

Egyéb üzenet